1) KBO

Starten als zelfstandige begint met het inschrijven in de KruispuntBank der Ondernemingen (KBO).

Dat klinkt complex, maar gelukkig is het niets om je druk over te maken, want via een erkend ondernemingsloket kan je heel eenvoudig en vaak zelfs helemaal digitaal inschrijven in de KBO.

Voor €101 (prijs 2023) brengt een ondernemingsloket je inschrijving in de KBO in orde. Dat is een uniforme prijs die alle erkende ondernemingsloketten verplicht aanrekenen om de inschrijving in de KBO in orde te brengen.

Waar moet jij zeker op letten?

Wanneer het ondernemingsloket je inschrijving in de KBO in orde brengt, zal er een ondernemingsnummer worden aangevraagd, dat is een 10-cijferige code, uniek voor jouw eenmanszaak. Een soort unieke identificatie van je onderneming.

Maar voor je dat ondernemingsnummer krijgt, zullen er jou een aantal vragen worden gesteld. Denk aan je rijksregisternummer, waar je woont, … En welke activiteiten je allemaal wil gaan uitoefenen.

Je moet dus een lijstje doorgeven met activiteiten die je wil gaan uitoefenen via je eenmanszaak, in vakjargon zijn dit de NACEBEL-codes.

Denk hierbij gerust ruim, héél ruim zelfs, want je mag heel wat soorten activiteiten gaan samenbrengen onder je eenmanszaak. Van pottenbakker tot tuinman, je kan het perfect combineren in je eenmanszaak. Het kan ook absoluut geen kwaad dat je activiteiten opneemt die je uiteindelijk nooit gaat uitoefenen.

Elke activiteit die je daadwerkelijk uitoefent met je eenmanszaak, moet je wel verplicht hebben geregistreerd in de KBO. Ben je een activiteit vergeten en wil je die achteraf nog toevoegen? Dat kan zeker en vast, maar het kost je wel opnieuw €101. Elke aanpassing aan de KBO (activiteiten of adres bijvoorbeeld) heeft met andere woorden dezelfde kostprijs als je initiële inschrijving.

Als laatste zijn er ook nog een aantal activiteiten die bepaalde diploma-vereisten hebben (én gelukkig maar). Denk daarbij aan een geneeskunde, architectuur, accountancy, enzovoort.

Als je deze zou willen toevoegen aan jouw lijstje met activiteiten, dan krijg je op voorhand de melding dat die onder een beroepsbescherming vallen en je dus aanvullende documentatie moet aanleveren.

Oké, we hebben ons ondernemingsnummer, een unieke 10-cijferige code. What's next?

Last updated