Document van een vorig kwartaal?

Zoals je in het hoofdstuk 'wanneer dien je een btw-aangifte in?' kon lezen, bepaalt de documentdatum in welk kwartaal een aankoop en verkoop wordt opgenomen.

Wat er in de praktijk wel eens voorvalt: je hebt door omstandigheden nu pas een aankoopfactuur teruggevonden van een tijdje terug. Laat ons als voorbeeld nemen dat je op 10 mei een factuur terugvindt van je leverancier, maar dat factuur heeft een factuurdatum van 15 februari, al enige tijd terug dus.

Ondertussen heb je uiteraard de btw-aangifte van het eerste kwartaal ingediend, de aangifte die dus betrekking had op de maanden januari, februari & maart. Wat doe je dan met een factuur met factuurdatum 15 februari? Je wil er uiteraard graag nog de btw op recupereren, maar mag je op deze aankoop nog btw recupereren?

Gelukkig geeft dat bij de aankopen geen probleem. Je mag perfect de factuur van 15 februari inboeken in het tweede kwartaal en er btw op recupereren via je btw-aangifte van het tweede kwartaal.

Die optie heb je ook heel eenvoudig in Dexxter door de fiscale datum aan te passen naar het tweede kwartaal. Zo blijft je factuurdatum 15 februari, maar fiscaal ga je deze pas opnemen in het tweede kwartaal, zo valt de aankoop ook in de btw-aangifte van het tweede kwartaal.

Conclusie, je kan perfect de btw van die teruggevonden factuur recupereren in een volgende, nog in te dienen, btw-aangifte.

Last updated