3) Sociaal verzekeringsfonds

Het ondernemingsloket heeft je wat vragen gesteld, er is vervolgens een ondernemingsnummer aangevraagd en er is een aanvraag vertrokken om btw-plichtig te worden. Top, we maken vaart!

Daarna krijg je nog de vraag of het ondernemingsloket je mag aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, een noodzakelijk kwaad.

Want net als werknemers zijn ook zelfstandigen verplicht om sociale bijdragen te betalen. Als werknemer worden je sociale bijdragen volledig geregeld via je loonbrief. Kijk gerust even naar je loonbrieven en ga op zoek naar het woordje RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid). Zonder dat je daarvoor als werknemer iets moet/kan doen, worden je sociale bijdragen dus geregeld via de loonbrief.

Als zelfstandige loopt het ietsje anders. Daar is het namelijk je sociaal verzekeringsfonds dat je per kwartaal een betalingsuitnodiging opstuurt om je sociale bijdragen in orde te brengen. Ook hier kan je weer rekenen op het erkend ondernemingsloket om je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds in orde te brengen, fluitje van een cent.

Even die factuur van het sociaal verzekeringsfonds betalen per kwartaal en dan ben je weer helemaal in orde op vlak van sociale bijdragen. Hoeveel betaal je per kwartaal? Dat hangt dan weer af van de fiscale winst, maar daar komen we later uitgebreid op terug met enkele voorbeelden.

Last updated