Hoe betaal ik sociale bijdragen?

Daarvoor zijn de sociale verzekeringsfondsen in het leven geroepen. Misschien heb je zelfs al van eentje gehoord, bijvoorbeeld: Acerta, Liantis, Group S, Xerius … Dat zijn allemaal vzw’s die in naam van de overheid de afhandeling van de sociale bijdragen voor hun rekening nemen.

In het hoofdstuk van de opstart hadden we het al even over erkende ondernemingsloketten die je opstart afhandelen. Wel ook het inschrijven bij een sociaal verzekeringsfonds zal gebeuren door een erkend ondernemingsloket, leuk toch want zo heb jij één centrale flow om héél je opstart af te handelen.

In theorie zijn erkende ondernemingsloketten en hun respectievelijke sociale verzekeringsfondsen onafhankelijke partijen, maar in de praktijk komen ze steeds als één geheel naar buiten. Zo zal het erkend ondernemingsloket van bijvoorbeeld Xerius je ook aansluiten bij het sociaal verzekeringsfonds van Xerius.

Maar belangrijk om te onthouden: alles wat noodzakelijk is tijdens je opstart als zelfstandige, zal snel en eenvoudig worden afgehandeld door een ondernemingsloket.

Terug naar de sociale bijdragen en het sociaal verzekeringsfonds. Zij sturen je elk kwartaal een factuur met het bedrag dat je moet betalen. Dat kan per post, maar uiteraard kan je ook aangeven dat je dit liever per mail ontvangt.

Hoe hoog die sociale bijdragen zijn, daar geven we zo dadelijk een antwoord op.

Last updated