2) Btw

Je hebt gekozen voor onze snelcursus waarbij je aan de slag gaat met een btw-plichtige activiteit. Twijfel je als we het hebben over btw-plichtig, btw-vrijgesteld of niet btw-plichtig? Kunnen we zeker begrijpen, ontdek er dan alles over in deze video.

Zoals je in de video zal merken, je hebt eerst een ondernemingsnummer en vervolgens wordt dat ondernemingsnummer geactiveerd voor btw. Een ondernemingsnummer en btw-nummer zijn dus exact hetzelfde nummer, dezelfde 10-cijferige code. Je ondernemingsnummer wordt geactiveerd voor btw-doeleinde en dan spreken we van een btw-nummer.

Je ondernemingsnummer activeren voor btw is dus een extra actie. Geen probleem, want ook dit nemen de erkende ondernemingsloketten voor hun rekening.

De extra kostprijs (dus bovenop de kostprijs voor het aanvragen van je ondernemingsnummer) voor een btw-activatie bedraagt ongeveer 70 euro (prijs 2023) als je dit via een erkend ondernemingsloket laat doen.

Enkele dagen later ontvang je ter bevestiging van je btw-activatie ook nog een brief van de btw-administratie. In deze brief vind je onder meer het rekeningnummer van de btw-administratie en de gestructureerde mededeling die je moet gebruiken bij toekomstige betalingen aan de btw-administratie.

Geen zorgen, want als je een btw-aangifte indient via Dexxter, vermelden wij telkens het bankrekeningnummer van de btw-administratie en je eigen unieke gestructureerde mededeling. We kunnen deze gestructureerde mededeling namelijk zelf genereren, dat doen we aan de hand van je ondernemingsnummer. Dus gooi al die brieven van de btw-administratie gerust de vuilbak in, Dexxter toont je alles wat je nodig hebt.

Ter informatie: blijft je omzet onder de 25.000 euro (exclusief btw) op jaarbasis, dan kan je ook kiezen voor een btw-vrijstelling. Meestal raden we aan om btw-plichtig te zijn, dat heeft namelijk heel wat (financiële) voordelen.

Later in deze cursus hebben we het uiteraard nog uitgebreid over de praktische kant van het hele btw-gebeuren, inclusief de financiële voordelen, nu eerst onze opstart afronden.

Last updated