Welke kosten kan ik inbrengen?

We hebben het hiervoor al vaak gehad over uitgaven en ook al even over het beroepsmatig percentage van een uitgave.

Nu willen we even stilstaan bij een aantal van zo’n uitgaven. Sommige daarvan zullen evident zijn, bijvoorbeeld de aankoop van wat klein bureaumateriaal of wat handelsgoederen. Toch zijn er ook heel wat uitgaven die minder evident zijn en evengoed mee in de boekhouding kunnen.

Hieronder geven we een aantal voorbeelden mee:

De wagen: de aankoop van een wagen en alles wat daarbij komt aan onderhoudskosten, verzekeringen, brandstofkosten, verkeersbelasting, inschrijvingstaks …

Hier moet je wel opletten dat je deze uitgaven correct beperkt. Zoals eerder in onze startersgids al aangehaald, ga je dus het beroepsmatig percentage inschatten. Je zal namelijk met een volgetankte brandstoftank af en toe eens naar een klant of leverancier rijden, maar ook naar vrienden, familie, …

Meer weten over hoe je dit beroepsmatig percentage best kan inschatten? Neem een kijkje in het Dexxter-leercentrum, daar kan je een artikel terugvinden over het beroepsgebruik van een uitgave.

De woning: elektriciteit, gas, internet, (brand)verzekering, onroerende voorheffing …

Deze uitgaven hebben hoofdzakelijk betrekking op je privéleven, maar ongetwijfeld heb je als zelfstandige ook een (kleine) bureauruimte of werkruimte. Reden genoeg om ook deze uitgaven (voor een klein stukje) in je boekhouding te steken.

Je gsm en laptop? Je internet- en gsm-abonnement?

Een gsm of laptop aankopen? Die zal je ongetwijfeld ook voor een stukje gebruiken als zelfstandige. Uiteraard kan je ook het gsm-abonnement en de softwarekosten ingeven.

Kleine aankopen allerlei: inrichting, decoratie, planten, (staan)lamp, batterijen, pen & papier, toetsenbord, tweede beeldscherm, printer, kasten, software, ...

Alles wat je gebruikt als zelfstandige, heeft een plaatsje in je boekhouding. Dat is een mindset die je je als zelfstandige eigen moet maken. Want omzet - kosten = winst en op winst betaal je belastingen. Dat maakt je kosten minstens even interessant als je omzet.

Het aanleren van die mindset om kritisch na te denken over elke uitgave (en of het al dan niet een plaatsje heeft in je boekhouding) duurt eventjes.

Maar weet dat hoe klein de aankoop ook is, het kan in je boekhouding. Gebruik je het maar gedeeltelijk voor je zelfstandige activiteit? Geen probleem, via het percentage beroepsmatig gebruik kan je dit perfect aangeven.

Zolang je maar voldoet aan de spelregels om van een uitgave ook een beroepskost te maken!

Last updated